Erre a növényre jelzőként azt használnám, hogy ELPUSZTÍTHATATLAN.
Mivel vadászkutyánknak van egy olyan igen kellemetlen szokása, hogy szereti elfedni a saját testszagát, ezért nyár vége felé, amikor már kevesebbet vagyunk kinn a kertben, ezt az ösztönét a fűszernövényes fürdőben éli ki, azaz belefekszik a zsálya-, vagy levendula bokor kellős közepébe. Bár tündéri, ahogy a zsályától illatozó négylábunk üdvözöl a kertkapuban, azért első alkalommal igen csak kétségbe estem a növényeim látványától.
Jó pár tavaszt úgy kezdtem, hogy ebből most már nem lesz semmi, ettől függetlenül nyár közepére megerősödött, és a számára fenn tartott helyett kitöltötte.
Nálam rózsák kísérőnövényeként van számon tartva. Látványosan virágzó, illatos, és nagy bokor esetében gyomelfojtó hatású növény. Szeretem a változatos levélformái, -színei illetve a virágainak sokfélesége miatt. Édes illatú virágait nem csak én, hanem a méhek is kedvelik, viszont a csigák nem igazán, így aztán több legyet ütök egy csapásra a nevelgetésével.
Mediterrán növényként a napsütéses, gazdag talajt kedveli. Télen érdemes az összegyűjtött falevelekből egy keveset rájuk szórni és így megvédhetjük a gyökérzetét a kifagyástól.
Ha már túlságosan elfásodott, vagy felkopaszodott a bokrunk, akkor tavasszal félfás ágakat vágjunk le róla és a megfelelő helyre szúrjuk a földbe. Ezeknek nincsen szükségük sem gyökereztető hormonra, sem külön pátyolgatásra. Száraz tavasz esetén naponta egy kis víz sokat segít, és így nyár közepére kész zsálya ültetvényünk is lehet a kertben.
Gyógyászati szempontból is igen hasznos növény, csípések és kisebb duzzanatok enyhítésére a levél nedvével kenjük be az érintett bőrfelületet. Izzadáscsökkentő hatással rendelkezik, hasznos fogínygyulladás, vagy szájöblögetés esetén is. Leveleit júniustól júliusig érdemes gyűjteni.
Legjobb konyhai zsályák az egyszerű, keskenylevelű fajták. Örökzöld növényként, az év bármely időszakában felhasználható, amit én leginkább húsos ételek fűszerezéséhez szeretek használni, de paradicsomos ételekhez, pizza tésztákhoz, levesekhez vagy akár ragukhoz is kiváló fűszer. Erős aromája miatt, inkább az óvatos fűszerezést javaslom.
Desszertek esetében legújabb felfedezésem az ananászzsálya, ami azon kívül, hogy őszi-téli virágzású, friss levelei édességek és italok fűszerezésére is alkalmasak, erőteljes ananász ízük miatt.
A fotók mennyiségéből gondolom látszik, hogy ez egy igazán kedvelt fűszernövény a kertemben.